DE UTDAGING

Hoe werkt de Útdaging en wat zijn daarbij de regels waaraan iedere deelnemer zich committeert?

Allereerst geef je je via het aanmeldformulier op voor de Útdaging. Zodra we met een groep van 200 bedrijven zijn, gaan we van start.

Op dat moment schrijf je je in als lid van community Mienskip in de Coöperatie Circulair Geld Nederland. Hiervoor betaal je 1 euro ter identificatie. Ook ga je akkoord met de voorwaarden zoals die voor de verrekeningen in de Mienskip gelden. Je presenteert jouw aanbod op de Mienskip-marktplaats, zodat anderen je product en dienst goed kunnen vinden.

Vervolgens krijgen alle bedrijven aan de start duizend Fryske euro's (F€1000) op hun Mienskip-rekening bijgeschreven. Vooraf onderteken je een terugbetalingsovereenkomst bij de Coöperatie Circulair Geld Nederland, waarin je verklaart aan het eind van het spel de (F€1000) weer terug te betalen. Je krijgt hiervoor een leenovereenkomst voor de duur van het spel. De Útdaging loopt 12 maanden na de start af.

Gedurende het jaar van De Útdaging is de opdracht aan de deelnemende ondernemers om de Fryske Euro’s snel door Fryslân te laten rollen. We gaan de Fryske Euro’s steeds weer en weer uitgeven, waardoor we er samen voor zorgen dat we datzelfde geld ook meer dan één keer verdienen. Doel van het spel is om dit aantal keren zo hoog mogelijk te krijgen en zoveel mogelijk verschillende deelnemende bedrijven te betrekken. Er worden daarbij continu producten of diensten geleverd.

Alle deelnemers accepteren de Fryske euro's als betaling van elkaar, waarbij de waarde in Fryske euro's gelijk is aan wat je normaal in euro’s vraagt. Betalingen kunnen worden gedaan via de online omgeving, de telefoon-app en via de QR-code. De online betaalomgeving werkt hetzelfde als bij normaal internetbankieren.

In de administratie van het deelnemende bedrijf wordt een Fryske Euro gelijk behandeld als een standaard euro. Er moet in standaard euro's BTW en andere belastingen worden betaald over het inkomen in Fryske euro’s. Eventueel kan je producten of diensten deels in standaard euro’s en deels in Fryske euro’s afrekenen.

Gedurende het spel mogen deelnemers ook zelf nieuwe bedrijven uitnodigen aan het spel te gaan deelnemen. Dit kan door ze te vragen Fryske euro's te accepteren, waarna zij ze dan weer als klant uitgeven aan een van de andere deelnemende bedrijven. Het eerste half jaar kunnen nieuwe deelnemers ook de F€1000 lening krijgen, waarbij de looptijd gelijk afloopt met de overige deelnemers in het Útdaging spel.

Het is belangrijk om Fryske euro’s echt te gebruiken. Anders dan bij standaard geld kun je ze niet ongestraft ongebruikt laten, want dan blokkeer je het spel. Je houdt er dus zo weinig mogelijk vast en laat het Fryske geld zo snel mogelijk verder rollen. Daarbij weet je dat de Fryske euro’s vanzelf weer bij jou besteed zullen gaan worden. Om dit te stimuleren, draag je een kleine provisie af over de Fryske euro’s die op je Mienskip-rekening staan. Deze provisie bedraagt 1/30% per dag. Zo geven we onszelf een stok achter de deur die ervoor zorgt dat het geld blijft rollen en zo de Friese bedrijven en de economie in Fryslân en de Fryske Mienskip verder versterkt. Deze provisie wordt automatisch per maand geïnd vanaf jouw Mienskip-rekening.

Als je helemaal niet met de F€ handelt, betaal je elke dag 1/30% over de duizend euro die op je rekening niets staan te doen. Op jaarbasis komt dat neer op F€120. Ga er maar van uit dat deelname aan het spel dit gemiddeld gaat kosten. Tegenover deze kosten staat, als het goed gaat, gemiddeld minimaal F€4000 aan extra omzet.

Na een jaar Útdaging gaan de deelnemers de Fryske-euro-leningen aflossen met het saldo op hun Mienskip-rekening. We doen met z'n allen ons best om het saldo voor iedereen in de buurt van F€1000 te krijgen. De Fryske euro’s zijn immers een middel om omzet te halen en geen doel op zich!

Wie aan het eind van het jaar niet genoeg Fryske euro’s heeft, moet met standaard euro’s Fryske euro’s aankopen. Die Euro’s gaan in de Mienskip-pot. Bedrijven die na aflossing van de lening nog Fryske euro’s over hebben, besteden die alsnog of krijgen hiervoor (een eerlijk deel van) euro’s uit de pot die de andere bedrijven ingebracht hebben.

Uiteraard bestaat het risico dat een aantal van de deelnemers ondanks de extra omzet toch omvallen. Aflossingen die daardoor wellicht ‘verloren’ gaan worden gecompenseerd met een deel van provisie. We gaan er vanuit dat we hiermee het risico van 5 deelnemers kunnen opvangen. Daarnaast proberen we garanties te krijgen, om grotere problemen door de Covid-crisis voor te zijn.

Nog even kort:

  • Gedurende het jaar dat De Útdaging duurt, kun je niet uitstappen, anders is het geen útdaging.

  • Voor het openen van een Mienskip-rekening hoeven bedrijven geen inschrijvingskosten of jaarlijkse bijdrage te betalen.

  • Een gemiddelde deelnemer betaalt F€120. Daarmee worden de organisatiekosten en vijf keer het verlies van eventueel tussentijds faillissement betaald.

  • In de loop van het spel kunnen meer ondernemers aansluiten tegen de dán geldende regels.

  • Aan het eind heb je de keuze. Onze voorkeur: we gaan met nog veel meer bedrijven door met de Fryske euro. Keuze twee kan ook: je stopt met de mogelijkheid om te betalen met Fryske euro's omdat het voor jouw bedrijf onvoldoende gewerkt heeft.

  • We zullen (online) regio netwerkbijeenkomsten organiseren om elkaar beter te leren kennen en je producten en diensten onder de aandacht te brengen. We hopen dat die bijeenkomsten live kunnen, we gaan het zien.

  • Welkom bij de Fryske Euro en veel succes met het lokaal laten rollen!