In hoofdstuk 2 leest u meer over Preston. Wat kan je allemaal bereiken als lokaal inkopen serieus gestimuleerd wordt? Voor geïnteresseerden is het de moeite waard ook eens online op te zoeken wat er op dit gebied gebeurt in Cleveland Ohio in de VS.

Hoofdstuk 3 beschrijft een voorbeeld van lokale aankopen waarbij de impact van het lokaal kopen wordt uitgebreid. De Oostenrijkse stad Wörgl besloot in 1932 net als Preston de lokale economie te stimuleren door lokaal te kopen. Daar bovenop werden de leveranciers van de gemeente gestimuleerd om hun verdiende geld ook lokaal uit te geven. Deze aanpak was zo'n succes in het terugdringen van de werkloosheidscijfers dat veel andere gemeenschappen besloten om het te kopiëren. Dit succes van lokaal geld maakte de centrale bank zo zenuwachtig dat die deze aanpak verbood.

In hoofdstuk 4 zien we hoe moderne technologie voor elke moderne regio of stad de aanpak die in Wörgl nuttig bleek te zijn , kan faciliteren. De nieuwe technologieën stellen een bank, coöperatie of overheid in staat lokale rekeningen aan te bieden voor lokale bedrijven. Op een later tijdstip kunnen lokale consumenten meedoen. Dit maakt het mogelijk het volgende niveau van lokaal kopen te bereiken: de Koop Lokaal Versterker.

Deze Koop Lokaal Versterker wordt nader besproken in hoofdstuk 5. Onder welke voorwaarden is het zinnig om die toe te passen? Een van de voorwaarden is dat veel bedrijven het zien zitten een lokale rekening te openen. Uiteindelijk moeten bedrijven het ongemak accepteren van de beperkte besteedbaarheid van het lokale geld omdat ze weten dat daar tegenover staat dat de extra circulatie hen meer klanten brengt, het sociale verband in de regio versterkt en de condities creëert voor de transitie naar een toekomstbestendige milieuvriendelijke vorm van ondernemen.

Hoofdstuk 6 introduceert het Consortium van regio's dat de introductie van deze Koop Lokaal Versterker voorbereidt.

Vervolgens bespreken we in hoofdstuk 7 de verwachte impact als de overheid echt verantwoordelijkheid neemt voor het effect van haar uitgaven op de gemeenschap.

Hoofdstuk 8 is voor mensen die de Koop Lokaal Versterker willen introduceren. Welke praktische stappen zijn nodig?

Tot slot beschrijft hoofdstuk 9 een kredietinnovatie die mogelijk wordt zodra de Koop Lokaal Versterker een community met voldoende deelnemers heeft gecreëerd. Eerst worden verschillende soorten krediet besproken, en de opties die deze bieden om extra geld te introduceren om de lokale economie te organiseren. Speciale aandacht gaat uit naar de mogelijkheid om krediet te verstrekken aan startende bedrijven en naar innovaties die nodig zijn voor de overgang naar een meer duurzame vorm van productie en consumptie.

TERUG NAAR HOOFDSTUK 1